Ovo jelo bit će idealna ideja kada vam od ručka ostane srdela ili kada svoje najdraže poželite počastiti super jednostavnim, ali tako ukusnim jelom. Paštetu od srdelica možete poslužiti uz hrskavi tostirani kruh, krekere ili grisine. Dodati joj možete pečenu ili svježu rajčicu i nešto aceta balsamica, pa navaliti na sjajne zalogaje prepune okusa.
Također, kod pripreme paštete, kombinaciji svakako možete dodati i malo češnjaka te na kraju sve posipati svježim peršinom i poprskati maslinovim uljem.
Paštetu možete čuvati u hladnjaku do tri dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.
Potrebno vam je:
- 350 g srdela
- sol
- papar
- 1 manji luk
- 1 žličica vlasca
- 1 prstohvat čili u prahu
- 70 g maslaca
- 3 žlica maslinovog ulja
- limunov sok
Postupak pripreme:
- Očistite i filetirajte srdele, ogulite i nasjeckajte luk. Maslac izvadite iz hladnjaka. Zagrijte pećnicu na 180°c.
- U posudu za pečenje složite srdele u jednom sloju, posolite ih, popaprite te pecite 8 min.
- Izvadite ih iz pećnice te pustite da se ohlade na sobnu temperaturu. Izgnječite ih vilicom ili miksajte s lukom i vlascem, čilijem, maslacem i maslinovim uljem dok smjesa ne postane glatka, ali još pomalo zrnasta. Dodajte malo limunova soka te kušajte i začinite prema želji.
- Mješavinu stavite u zdjelicu te je dobro ohladite.
Dobar tek!