Recepti 11. veljače 2015.

Salenjaci

Salenjaci
foto: Maja Danica Pečanić
gastro postao gastro.24sata.hr
Salenjaci se u lim slažu na gusto, još topli se posipaju štaub šećerom, a poslužuju se mlaki

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 321

Potrebno vam je

  • 500 g svinjsko salo
  • 800 g glatko brašno
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 4 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1.25 žlica šećer, kristal
  • 1 prstohvat sol
  • pekmez od šljiva
  • šećer, u prahu

Priprema

  1. Germu udrobite u decilitar mlakog mlijeka sa žlicom šećera i dodajte žlicu brašna.
  2. U veliku posudu stavite prosijano brašno, jaje, sol i šećer pa dodajte kvas i ostatak mlijeka. Zamijesite meko tijesto, pokrijte krpom i pustite neka raste sat vremena.
  3. Za to vrijeme vilicom nastružite salo. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu i kratko premijesite. Pustite da se opet diže još 15-ak minuta.
  4. Tada razvaljajte tijesto 1,5 centimetara debelo. Prstima po tijestu rasporedite salo do polovice. Preklopite tijesto pritiskajući prstima pa opet premažite salom i poklopite, kao kod lisnatog tijesta. Neka odstoji još 10 minuta.
  5. Razvaljajte pa tijesto izrežite na kvadratiće. U svaki stavite žličicu pekmeza, preklopite u trokut i spojite suprotne krajeve.
  6. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Izvor Mrvica svaki dan

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.