Vruće nam je jako ovih dana, pa i u kuhinji tražimo prijeko potrebno osvježenje. A ima li boljeg osvježenja od finog hladnog umaka od (grčkog) jogurta koji ćeš poslužiti uz fini lagani obrok?! Ili njime preliti tacose i kreirati jelo potpuno novog okusa.
Dobri, ukusni i na više stravi primjenjivi umaci oduvijek su nam jako drago, posebno ljeti. Malo (grčkog) jogurta, mladog luka, korijandera, limete pa i ljute papričice poput jalapeña… i savršen umak je tu.
Možeš ga poslužiti uz grilanu piletinu i salatu, svinjske kotlete s grila, pa čak i tofu!
Osvježavajući umak od grčkog jogurta
Sastojci:
- 2 srednja mlada luka
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 1 šalica listića grubo nasjeckanog korijandera (oni koji ga ne vole, neka ga zamijene peršinovim listom)
- ½ šalice majoneze
- ¼ šalice punomasnog grčkog jogurta
- 1 žlica svježeg soka od limete
- 1 i ½ žličica sitno sjeckane jalapeño papričice
- 1 žličica soli
Postupak:
- Mladi luk, češnjak, korijander, majonezu, grčki jogurt, sok od limete, jalapeño i sol stavi u blender.
- Dobro izblendaj, dok ne dobiješ glatku jednoličnu smjesu, oko 30 sekundi.
- Posluži dobro ohlađeno.