Recepti 23. travnja 2024.

Poljički soparnik - pripremi ga u pećnici i oduševi goste

Povrće
60 MIN
25 MIN
16
SREDNJE
Poljički soparnik recept
Poljički soparnik - najbolji recept
foto: mali Chef
Soparnik je autohtona dalmatinska delicija - slasna "pita" s blitvom i lukom. Donosimo ti recept za poljički soparnik iz pećnice koji će te oduševiti okusom i izgledom.

Staro tradicionalno jelo, autohtona delicija, ponos dalmatinske kužine, zaštićeno kulturno dobro... Sve je to poljički soparnik, poznat i pod nazivima zeljenik, uljenak i prisnac. Soparnik datira još iz doba Turaka, a usavršili su ga u dalmatinskim Poljicama.

Danas nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla tako da se originalnim soparnikom smatra samo onaj spravljen po zadanoj recepturi i s namirnicama koje su proizvedene na području Poljica. Iako je nekada bio sirotinjsko jelo, soparnik danas slovi za pravu gastronomsku deliciju, a mi ga najviše volimo uz čašu dobrog crnog vina. 

Soparnik - tradicija na tanjuru

Tradicija pripreme ovog jela prenosi se s koljena na koljeno, a najčešće se priprema kao posno jelo na Badnjak ili za Veliki petak. Soparnik se sastoji od malo blitve, mladog luka, peršina, češnjaka i maslinovog ulja te dva sloja najjednostavnijeg tijesta.

U nastavku donosimo recept za tradicionalni poljički soparnik koji uz malo truda možeš napraviti i kod kuće. 

Poljički soparnik recept | Author: mali Chef Poljički soparnik - najbolji recept foto: mali Chef

Ne gasi ekran dok kuham

Poljički soparnik iz pećnice
60 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 250 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Voda 130 ml
  • Blitva 400 g
  • Listići svježeg peršina 1 žlica
  • Ljutika 2 kom
  • Maslinovo ulje 15 ml
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Češnjak 2 režanj
  • Bademi 2 žlica
  • Sol
  • Crni papar
Postupak
  1. Od brašna, soli, ulja i vode zamijesi meko tijesto. Podijeli ga na 2 djela, svaki premaži uljem i ostavi da odstoji minimalno 30 minuta, najbolje sat vremena.


  2. Dok tijesto odmara pripremi nadjev. Blitvu operi i svaki list dobro osuši papirnatim ubrusima kako blitva ni bi pustila vodu i razmočila tijesto. Odreži središnju bijelu žilu, a zeleni dio nareži na trakice. Dodaj sitno nasjeckanu ljutiku ili luk, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.


  3. Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva.


  4. Pola tijesta tanko razvaljaj na pobrašnjenoj površini, na debljinu 2-3 milimetra, da dobiješ krug promjera 30 cm. To je idealna veličina soparnika koji se peče u pećnici.


  5. Razvaljano tijesto stavi na dno pleha posipanog kukuruznom krupicom.


  6. Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom polovicom razvaljanog tijesta. Zarolaj krajeve soparnika, a gornje tijesto izbodi vilicom.


  7. Smanji temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i peci soparnik 20-25 minuta.


  8. U 2 žlice maslinovog ulja dodaj 2 češnja protisnutog češnjaka i bademe. Gotov soparnik premaži pripremljenom mješavinom.


  9. Izreži na rombove i posluži toplo.


Soparnik iz pećnice | Author: mali Chef Soparnik iz pećnice foto: mali Chef

Isprobaj i sljedeće tradicionalne recepte:

Možda vas zanima... Pogačice od čvaraka Recepti Komiška pogača Možda vas zanima... Komiška pogača - tradicionalno dobar spoj rajčice, inćuna i dizanog tijesta Recepti Rožata Možda vas zanima... Dubrovačka rožata: Jednostavan tradicionalan recept Kolumne Možda vas zanima... Isprobajte ručno rađene Viške Cvite Recenzije Kremšnite Možda vas zanima... RECEPT DANA: Najukusnije samoborske kremšnite Recepti

 

 

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:17 02. Svibanj 2022.

    mljac ovo tko nije probao ne zna sta valja.poljicki je naj naj