Recepti 03. prosinca 2015.

Toskansko varivo s grahom

Toskansko varivo s grahom
gastro postao gastro.24sata.hr
Poznata talijanska juha od kruha i raznog povrća poznata je i pod imenom ribollita

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1703

Potrebno vam je

  • 4 žlica ulje maslinovo
  • 1 kom luk ,crveni
  • 2 kom mrkva, crvena
  • 1 kom poriluk (cijeli)
  • 2 režanj češnjak
  • 400 g pelati
  • 1 žlica pasirana rajčica (passata)
  • 9 l pileći temeljac
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 400 g grah, šareni
  • 250 g špinat
  • 8 kriška ciabatta
  • 2 žlica parmezan

Priprema

  1. Luk i češnjak oljuštimo i nasjeckamo. Mrkve ogulimo i narežemo na komadiće. Poriluk očistimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ocijedimo i nasjeckamo.
  2. Grah iz konzerve ocijedimo i isperemo. Špinat operemo i usitnimo.
  3. U loncu popržimo luk, mrkvu i poriluk na slaboj vatri. Dodamo češnjak i pržimo jednu minutu, pa rajčicu, pire od rajčice i temeljac. Posolimo i popaprimo prema ukusu.
  4. Polovicu graha zgnječimo vilicom i stavimo u lonac. Pustimo da zavre, pa smanjimo vatru. Ostavimo da lagano ključa 30 minuta.
  5. Dodamo preostali grah i špinat. Pustimo da lagano vrije još 30 minuta. Kruh popržimo dok ne dobije zlatnu boju, stavimo dva komada u svaku zdjelicu za juhu i poškropimo maslinovim uljem.
  6. Za posluživanje ulijemo juhu u zdjele, pospemo ribanim parmezanom i poškropimo s još malo maslinova ulja.

Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.