Recepti 29. ožujka 2024.

VELIKI PETAK: Najbolje ideje za ručak i večeru

riba, grill, gradele
Grillana orada
foto: Vladimir Gladkov/Pexels
Veliki petak tradicionalno prate post i nemrs što znači da zvijezda jelovnika postaju riba i morski plodovi

Uskrsna gozba čeka nas već sutra navečer, no na Veliki petak šunku, jaja i svježi sir mijenjamo ribom. Veliki petak je dan koji obilježava post i nemrs, no u današnje vrijeme rijetko tko ih striktno poštuje. Što uopće znači post i nemrs te što se jede na Veliki petak, pročitaj u nastavku. 

Što se smije jesti?

Iako bi Veliki petak trebao proći u znaku posta i nemrsa, u današnje vrijeme ih se ne pridržavamo toliko kao što je to bilo nekada. Sam post za katolike znači da bi na taj dan trebali pojesti samo jedan veliki obrok u cijelom danu, odnosno jednom se najesti dosita, a nemrs označava dan bez mesa i mesnih proizvoda.

Nemrs na Veliki petak ipak je nešto više poštovan od posta, pa se tako kod katolika na Veliki petak pripremaju riba i morski plodovi

 | Author: Shutterstock Bijela riba na grillu foto: Shutterstock

Što kuhati na Veliki petak?

Tradicija pripreme ribe na Veliki petak popularna je ne samo među vjernicima, nego i onima koji Uskrs slave iz tradicionalnih razloga. Osim morske ribe koja se jede u cijeloj zemlji, u nizinskim krajevima popularna je i riječna riba.

Kako bismo ti pomogli donijeti odluku što pripremiti za Veliki petak, donosimo nekoliko ukusnih ideja s morskom i riječnom ribom, ali i morskim plodovima. Bilo da ćeš pripremati večeru za cijelu obitelj ili tražiš što skuhati za ručak, sigurno ćeš pronaći recept za sebe.

Pašteta od tune

Ako ćeš društvo počastiti hladnom platom ili tražiš savršenu ideju za predjelo, tu je naš recept za najbolju paštetu od tune. Nekoliko komadića hrskavog kruha, mrkva, stabljike celera ili meki sir savršeno će se slagati s ovom kremastom paštetom od tune, a sigurni smo kako će oduševiti goste nježnim okusom. 

Pašteta od tune Možda vas zanima... Najbolja pašteta od tune spremna je za par minuta! Recepti

 | Author: Shutterstock Pašteta od tune foto: Shutterstock

Hrskavi popečci od oslića s mirisom timijana

Još jedna odlična ideja za predjelo ili brzi obrok bez mesa su ovi aromatični popečci od oslića. Oslić je vrlo zahvalna riba jer nema previše intenzivan okus pa se može upariti s nježnijim aromatičnim biljem.

Također, nećeš morati izdvojiti puno novca za slasne filete oslića. Osim timijana možeš dodati sve svoje omiljene začine i napraviti popečke sa svojim potpisom. 

Popečci od oslića Možda vas zanima... Hrskavi popečci od oslića s mirisom timijana Recepti

 | Author: Shutterstock Baranjski fiš paprikaš foto: Shutterstock

Baranjski fiš paprikaš

U Slavoniji i Baranji (pred)blagdanski dani ne mogu proći bez dobrog fiša. Iako riječna riba nije popularna poput morske, u fišu ona pokazuje pun potencijal okusa.

Ako se ovih blagdana odlučiš za fiš paprikaš, svakako savjetujemo da se potrudiš pronaći pravu baranjsku papriku kako bi okus bio što autentičniji. 

Možda vas zanima... Pripremi pravi baranjski fiš paprikaš Recepti

 | Author: Thinkstock Orada na gradele foto: Thinkstock

Orada na gradele

Uskrs je mnogima najdraži blagdan jer se slavi u proljeće. Lijepi sunčani dani neke od nas potaknut će da nakon zimske pauze upogonimo roštilj, a ako ćeš i ti dan provesti na otvorenome, savjetujemo da isprobaš recept Andree Cukrov prepun okusa i mirisa.

Baš kao što sama Andrea kaže, gradele su više od puke pripreme hrane, one su dio kulture i način života. 

Možda vas zanima... Za ručak pripremi oradu na gradele Kolumne

Brancin sa slanutkom i rajčicama

Nisu samo tradicionalni okusi ono što nas veseli za blagdane, tu je i prilika da eksperimentiramo s okusima. Slanutak nije dio naše tradicionalne kuhinje, ali je u posljednjih nekoliko godina postao njezin nezaobilazni dio.

Ovih blagdana pripremi brancin sa slanutkom i rajčicama i tko zna, možda baš ovaj recept postane tvoja nova tradicija

Možda vas zanima... Za ručak: Brancin sa slanutkom i rajčicama Kolumne

 | Author: Shutterstock Lignje i krumpir iz pećnice foto: Shutterstock

Lignje i krumpir iz pećnice

Nema svatko vremena provesti sate u kuhinji kako bi pripremili blagdanski obrok, posebno ako ti je Veliki petak radni. To ne znači da se ne možeš počastiti ukusnim i hranjivim obrokom.

Lignje i krumpir iz pećnice gotovi su za malo više od pola sata, a rezultat je obrok koji ćeš sigurno zapisati u svoju bilježnicu s receptima. 

Možda vas zanima... Lignje i krumpir iz pećnice - jelo za svaku priliku Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.