Osim u varivima, kelj možeš jesti i sirov ili ga kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji mnogi ne vole. Sa sirovim keljom možeš napraviti i salatu, a kod nas se najčešće kuha na lešo, kao varivo, ili se stavlja u musaku.
Prije pripreme omiljenih jela s keljom treba izabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupuj teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim listovima.
Izaberi glavice s manjim listovima koji su mekaniji i manje gorki. Ostane li ti, viška stavi ostatak kelja u plastičnu vrećicu i čuvaj nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak.
Donosimo 11 odličnih ideja za jela s keljom:
Gusto varivo od kelja i kobasica
Pirjani kelj s palentom i pinjolima
Popečci od kelja u umaku od kopra