Batat samo ovlaš podsjeća na običan krumpir, jer ima izdužen i pomalo nepravilan oblik, kao neki miks mrkve i krumpira.
Batat možete jesti kuhan i pečen. Kuhanje na pari bolje je nego kuhanje u vodi, a radi čuvanja okusa i arome, kuhati ga treba 30-40 minuta. Ne soli se, jer zbog mnoštva minerala daje sladak ukus.
Batat se može peći na iste načine kao i krumpir i pripremati kao samostalno jelo ili kao prilog uz mesna jela. Sprema se na iste načine kao i običan krumpir - kuhan, pečen, pire, pržen, a ukusan i na grilu. Koristi se i za pripremu poslastica, poput pudinga, štrudli i slično. Batat je izvrstan za djecu, sladokusce i bonkuloviće.
Kako uspješno pripremiti batat baš svaki put saznajte ovdje.
Inspirirajte se ovim receptima za jela s batatom
Hrskavi rezanci batata pečeni u pećnici
Juha od batata i curryja s jabukom
Aromatične lepezice od batata i češnjaka