Kolumne 30. listopada 2013.

Čoko muffini za Noć vještica

duhovi 470.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, a zapravo je skraćenica od All Hallow's Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih svetih). Ovaj blagdan najviše se slavi u Americi kada se svi maskiraju, organiziraju proslave, dube bundeve, prizivaju duhove i idu od kuće do kuće tražeći slatkiše - nešto kao kada se kod nas slavi tradicionalni fašnik.

Zanimljivo je kako su stari Kelti 1.11. slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti. Vjerovali su da za punog mjeseca, najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove.

U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom kako bi se griješne duše uplašile, a dobre pronašle put kući. Bundeva je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje i ostavljanje na trijemovima kuća, najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta. Ukoliko i vi želite proslaviti ovaj blagdan starih Kelta i iznenaditi svoju djecu, ukućane ili prijatelje s tematskim desertom - donosim vam jednostavnu ideju kako da to učinite.
 

Sastojci:
1 šalica mlijeka (muffini)
1 šalica šećera (muffini)
1 žlica arome vanilije (muffini)
1/3 šalice ulja (muffini)
1.5 šalica mekog brašna (muffini)
1/3 šalice tamnog kakaa (muffini)
1 žličica praška za pecivo (muffini)
100 g tamne čokolade (ganache)
100 ml slatkog vrhnja za šlag/hole (ganache)
Slatko vrhnje za šlag/hola (ukrašavanje)   
čokoladni keksi koje izmrvite u blenderu ili valjkom (ukrašavanje)
čokoladne kuglice ili crna prehrambena boja (ukrašavanje)

Priprema:
1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije
2. U kalup za muffine stavite papirnate košarice

3. Mikserom izmiksajte mlijeko, šećer i aromu vanilije dok se sve lijepo ne izmiješa (oko 1 minute)
4. Dodajte ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo te nastavite miksati sve dok ne dobijete glatku smjesu
5. Košarice za muffine punite do 2/3 i pecite oko 18-20 minuta. Provjerite čačkalicom kada su gotovi. (kada izađe van suha, gotovi su)

Sada pripremite ganache kremu:
1. Čokoladu isjeckajte na sitno i stavite u posudu
2. Slatko vrhnje za šlag zagrijte do vrenja i prelijte ga po čokoladi
3. Pjenjačom lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu
4. Ohladite

Ohlađene muffine ukrasite ohlađenim ganacheom i pospite izmrvljenim keksima, koji u ovom slučaju "glume zemlju". Slatko vrhnje za šlag istucite, stavite u vrećicu za ukrašavnje i ukrasite okruglim nastavkom. Čokoladom ili crnom prehrambenom bojom nacrtajte duhovima oči. Uživajte u danu kada se vraćamo u prošlost i vjerujemo u postojanje duhova, vila, vještica i magiju punog mjeseca.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.