Kolumne 19. prosinca 2014.

Praščići za sreću

Praščići za sreću
1/5
foto: Sanja Mijac
gastro postao gastro.24sata.hr
Oduvijek sam mislila da je ovo teško za pripremiti, ali zapravo treba samo malo volje i strpljenja. Igrajte se, probudite onog kreativca u sebi i obradujte svoje malene, prijatelje ili ukućane.

Svi već znamo kako praščići donose sreću, a vjerujem da su se mnogi od vas već i okušali u pravljenju ovih slatkih peciva. Ja sam se okušala tek sada, u ovo blagdansko vrijeme, kako bih malo sreće donijela svima nama.

Oduvijek sam mislila da je ovo teško za pripremiti, ali zapravo treba samo malo volje i strpljenja. Igrajte se, probudite onog kreativca u sebi i obradujte svoje malene, prijatelje ili ukućane. Wow efekt postići ćete i kod malih, ali i kod velikih. Provjereno!

Sastojci za 20­ak praščića: ∙

  • 4 dl toplog mlijeka
  • 70 g šećera
  • 2 vrećice instant suhog kvasca
  • 750 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 dl ulja
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka za premaz
  • Grožđice, brusnice.. za oči
  • Punjenje po želji (čokoladni namaz, čokolada, marmelada..)

Priprema:

1Mlijeko zagrijte da bude mlako. Dodajte mu šećer i kvasac, ostavite na toplom 10­ak minuta da nabubri.

2. U veću posudu ili u posudu od miksera stavite brašno, sol, ulje, 2 cijela jaja, te uzdigli kvasac zajedno s mlijekom. Zamijesite glatko tijesto.

3. Zamiješeno tijesto ostavite da se diže oko 30 minuta.

4. Uzdiglo tijesto prepolovite na dva dijela, prvu polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3-­4 mm. Drugu ostavite sa strane.

5. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Čašom promjera 7 cm izrežite krugove u razvaljanom tijestu tako da imate paran broj. Na pola krugova stavite po žličicu nadjeva po želji. Istucite dva žumanjka, pomoću kista premažite tijesto oko nadjeva. Poklopite drugim praznim krugovima, dobro utisnite rubove kako vam nadjev tijekom pečenja nebi curio van.

6. Od ostalog tijesta izrežite nožem trokute za uši i krugove za njušku, ja sam koristila flašu za ovako mali krug, pomoći će vam i ljevak i sl.

7. Žumanjkom premažite praščića, uši mu stavite tako da vam ne vire van kruga, dobro ih pritisnite u tijesto, nos stavite na sredinu, dobro pritisnite. Pomoću npr. vrška miksera napravite na njuški točkice kao nosnice. Premažite još jednom sve žumanjkom, te na kraju dobro utisnite grožđice kao oči. Kažem da dobro sve utisnite, jer se tijesto tijekom pečenja diže, pa da vam se nebi izgubio oblik.

8. Stavite peći praščiće oko 20 minuta. Dok se oni peku, razvaljajte drugi dio tijesta i sve ponovite, ostatke tijesta spojite, pa premjesite i iskoristite da napravite još praščića.

 

Sanju možete pratiti i na njezinom blogu Domaćica.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.