Recepti 15. studenoga 2022.

Bosanski lonac – pripremi ga prema receptu starom skoro 50 godina!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tajna bosanskog lonca, osim u suastojcima, jest i u dugom kuhanju, da se svi okusi - i mesa i povrća i začina - sljubljuju na ukusniji način te jelu daju onu posebnu aromu i okus

Na sam spomen bosanskog lonca odmah ogladnimo. Premda, kažu Bosanci, ne postoji 'pravi recept' za ovo jelo – jer su svi pravi – mi smo pronašli jedan u kuharici 'Domaća kuhinja' autorice Ivanke Karačić i u izdanju izdavačke kuće Znanje još iz 1975. godine!

Svi ćemo se složiti da u lonac svakako treba staviti razno meso jer je tako ukusnije (primjerice, junetinu, janjetinu, bravetinu, svinjetinu) ili ga kombinirati (što je još bolje), a povrće izmjenjivati ovisno o godišnjem dobu. Naravno, jedini i nezamjenjivi u receptu je - kupus!

Tajna bosanskog lonca je i u dugom kuhanju, da se svi okusi i mesa i povrća i začina sljubljuju na ukusniji način te jelu daju onu posebnu aromu i okus.

Tufahije Možda vas zanima... Tufahije - omiljen bosanski desert Recepti

Bosanski lonac

Sastojci:

  • ½ kg svinjskog mesa bez kostiju, izrezanog na veće komade
  • ½ kg goveđeg mesa bez kostiju, izrezanog na veće komade
  • ½ kg mladog krumpira (može i starog ako nemaš mladog); sitni krumpir ostavi u komadu, a krupniji izreži na 4 dijela
  • 2 srednje glavice luka, izrezane na 4 dijela
  • 10 češnjeva češnjaka, u cijelom
  • 40 dkg svježe rajčice, izrezane na 4 dijela
  • 4 svježe zelene paprike, očišćene od sjemenki i izrezane na 4 dijela
  • 30 dkg kelja, izrezanog na veće komade
  • 20 dkg zelja, izrezanog na veće komade
  • 2 mrkve, ostrugane i krupno narezane
  • 2 korijena peršina, ostruganog i krupno narezanog
  • 1 korijen celera, ostrugan i krupno narezan
  • 1 koraba, oguljena i krupno narezana
  • 10 mahuna, očišćene i ostavljene cijele
  • 2 velike žlice slatke crvene paprike
  • 15 – 20 zrna papra
  • soli po ukusu
  • 3 dcl bijelog vina
  • vode ili juhe po potrebi

Priprema:

  1. Kada sve sastojke pripremiš, počni ih slagati u duboki lonac. Na dno stavi prvo red miješanog mesa, na meso red povrća, od svačega pomalo, malo češnjaka, soli i papra i crvene paprike.
  2. Zatim ponovi red mesa pa opet red povrća i začina i tako redom dok sve ne potrošiš. 
  3. Gornji red mora biti povrće.
  4. Zalij vinom i vodom ili juhom do 2/3 sadržaja lonca. Lonac pokrij pergament papirom i zaveži špagom.
  5. Stavi kuhati i kada uzavri lonac premjesti u srednje lagano zagrijanu pećnicu, na temperaturu od 150 do 175 stupnjeva i kuhaj oko 4 sata.
Možda vas zanima... Pečenjarnica Kraljice: Bosanski lonac vs. Punjena pljeskavica Recenzije
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.