Recepti Povrće 18. svibnja 2024.

SLASNA SEZONA Top 10 prefinih jela s tikvicama!

tikvice, jela s tikvicama
Prefina jela s tikvicama
foto: Shutterstock; Unsplash
Donosimo ti najfinije recepte u kojima su tikvice zvijezde... Skuhaj i uživaj!

Pravo je vrijeme da isprobaš neodoljiva jela u kojima su upravo tikvice glavni sastojak!  Sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme i odličan okus, a ako ti je ponestalo ideja i inspiracije za kuhanje, u nastavku ti donosimo ukusne recepte u kojima će uživati cijela obitelj. 

Punjene tikvice | Author: Thinkstock Zapečene punjene tikvice foto: Thinkstock

Zapečene punjene tikvice

Punjene tikvice klasično su ljetno jelo koje nikad ne izlazi iz mode. Okuse vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Ako si ljubitelj sireva, slobodno uz mozzarellu stavi i druge sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)!

Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima. 

Možda vas zanima... Ručaj zapečene tikvice s mljevenim mesom Recepti

Krem juha od tikvica

Ako te nervira ovo promjenjivo vrijeme, oraspoloži se i zagrij ukusnom juhom od tikvica. Ova juha poslužit će kao predjelo ili kao brza i jednostavna večera. Odaberi nekoliko tikvica srednje veličine s glatkom korom i počaste se odličnim obrokom s malo kalorija. 

Juha od tikvica Možda vas zanima... Juha od tikvica garantirano popravlja raspoloženje Recepti

 | Author: Louis Hansel/Unsplash Tikvice foto: Louis Hansel/Unsplash

Polpete od tikvica iz pećnice

Polpete su uvijek dobra ideja! Slažeš li se? Ako voliš pohane tikvice, sigurni smo da će ti se svidjeti i ove ukusne polpete iz pećnice. Brze su, fine su i uz njih će ti trebati samo žličice vrhnja ili jogurta. 

Polpete od tikvica iz pećnice Možda vas zanima... Brze i lagane polpete od tikvica iz pećnice Kolumne

 | Author: Irena Gavran Galete s tikvicama foto: Irena Gavran

Galette s krem sirom i tikvicama

Prhko tijesto, krem sir s čilijem i vlascem i tikvice - kombinacija je koja će te oduševiti! Galette je zaista ukusna i jednostavna - najveći posao je priprema tijesta, a da nema hlađenja bilo bi gotovo u dvije minute. Još genijalnih recepata Irene potraži na blogu Pregacha.

Možda vas zanima... Galette s krem sirom i tikvicama - ultimativna proljetna pita Kolumne

Kremasti rižoto s tikvicama

Kremasti rižoto od svježih tikvica, začina, maslaca i svježe naribanog parmezana savršen je izbor za lagani ručak ili večeru. Za ovaj brz i fin obrok s povrćem bit će ti potrebno samo nekoliko sastojaka.

Priprema je zaista jednostavna i neće ti oduzeti mnogo vremena, a uz to, rižoto je sjajan način da iskoristiš višak tikvica.

Možda vas zanima... Pripremi brzinski kremasti rižoto s tikvicama Recepti

 | Author: Mikhail Nilov/Pexels Tikvice foto: Mikhail Nilov/Pexels

Savijača s tikvicama i sirom

Tek nekoliko sastojaka, oko pola sata i omiljeni ljetni hrskavi zalogaji spremni su za guštanje. Slanu varijantu bučnice volimo pojačati jajima i tek bazičnim začinima poput soli i papra, dok u slatku varijantu možeš staviti daleko manje sira te ga zamijeniti dobrom dozom maka i šećera.

Zaigraj se, pusti mašti na volju i zapiši ovaj recept jer će se sigurno tražiti repete.

Možda vas zanima... Proljetna savijača sa sirom i tikvicama Recepti

 | Author: Shutterstock Lazanje s tikvicama foto: Shutterstock

Lazanje s tikvicama

Lazanje s tikvicama s niskim udjelom ugljikohidrata, bez pšenice i glutena, a pune povrća, idealan su ručak nakon kojega ti ni najmanje neće nedostajati tjestenina! Kako bi izbjegla vodenkast okus, slijedi recept i tvoje jelo ispast će savršeno!

Ovaj nov način pripreme lazanja (ali i tikvica!) sigurno će ti ostati u dobrom sjećanju, pa recept svakako spremi jer ćeš ga htjeti ponoviti.

Možda vas zanima... Lazanje s tikvicama - verzija koju moraš isprobati! Recepti

Fritata s tikvicama

Od odličnog te ručka dijele naribana tikvica, jaja i nekoliko minuta pečenja! Priprema ručka tijekom radnog tjedna zaista može predstavljati napor, osobito ako ti nedostaje ideja i namirnica.

Vjerujemo da jaja imaš, baš kao i luk i češnjak i pokoju tikvicu. To je sve što ti treba za brzinsku fritatu, deblji talijanski omlet iz pećnice. U slast!

Frittata Možda vas zanima... Fritata s tikvicama - brzinski ručak za radni tjedan Recepti

 | Author: Vedran Bošković Hasselback punjene tikvice foto: Vedran Bošković

Slasne hasselback tikvice

Bloger Vedran Bošković donosi ti recept za hasselback tikvice. Riječ je o ukusnom jelu za koje će ti trebati nekoliko jednostavnih sastojaka poput tikvica, mozzarelle, šunke i krem sira, a osim što će te oduševiti okusom, ovaj recept je i jako fotogeničan. 

Možda vas zanima... Hasselback tikvice - je li ovo novi omiljeni recept sezone? Kolumne

tikvice, uštipci | Author: Max Griss/Unsplash Slasni uštipci s tikvicama foto: Max Griss/Unsplash

Uštipci s tikvicama za velike i male!

Brzu i slasnu grickalicu možeš pripremiti i od sezonskih tikvica. Ubaci ih u finu smjesu, oblikuj uštipke pa posluži uz umak po želji. Uštipci od tikvica bit će idealna party hrana, ali i brzinski ručak uz sezonsko povrće na salatu.

Kombinaciji dodaj i čili umak ili onaj na bazi vrhnja ili grčkog jogurta, nemoj zaboraviti niti dozu češnjaka pa posluži još toplo.

Možda vas zanima... Uštipci s tikvicama - odlična grickalica za svaku priliku Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:46 28. Svibanj 2023.

    sve s tikivcama je odlično