Recepti 13. listopada 2014.

Teleća hladetina

gastro postao gastro.24sata.hr
Hladetina ili aspik je zimsko jelo koje se najčešće poslužuje kao predjelo. Riječ je o ohlađenoj i “stisnutoj” juhi od svinjskog ili drugog mesa, kožica, kostiju ili ribe koji kuhanjem stvara prirodnu želatinu.

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 202

Potrebno vam je

  • 750 g teletina, mršava
  • 1 kom teletina, koljenica
  • 100 g maslac, neslani
  • 20 g mrkva, crvena
  • 20 g korabica
  • 20 g peršin, korijen
  • 20 g mrkvica
  • 20 g celer, korijen
  • 30 g crni luk
  • 1 žlica vinski ocat
  • 1 kom lovorov list
  • papar u zrnu
  • 1 režanj češnjak
  • 1 mala žlica sol
  • 2 l voda
  • 2 kom bjelanjak kokošji

Priprema

  1. Narežite meso na komadiće i popržite na maslacu.
  2. Nogicu operite, obarite i isperite u hladnoj vodi. Stavite je kuhati s komadima mesa. Kad voda provrije, odstranite pjenu.
  3. Dodajte povrće narezano na trakice, posolite, popaprite i ostavite neka polako vrije oko dva-tri sata.
  4. Procijedite, a kad se ohladi, odstranite pjenu i masnoću s vrha.
  5. Istucite dva bjelanjka. Dodajte im ocat i uz stalno miješanje dolijevajte juhu.
  6. Stavite kuhati i miješajte tako dugo dok se bjelanjak u juhi ne zgruša. Procijedite juhu. S vrha odstranite svu masnoću i ponovno ugrijte.
  7. Dodajte pola žlice octa i sol. U kalup posložite komadiće nasjeckanog mesa, povrće i zalijte juhom.
  8. Ostavite u hladnjaku da se stisne u hladetinu. Prije posluživanja izvadite iz kalupa i poslužite uz ploške pečenoga krumpira.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.