Recepti Piletina 08. svibnja 2024.

Toskanska piletina prepuna raskošnih okusa

Piletina
7 MIN
20 MIN
4
SREDNJE
toskanska piletina
Toskanska piletina
foto: Instagram @vikalinka
Unatoč imenu, ova savršeno kremasta toskanska piletina nije nastala u Toskani, ali aromama i okusom "prebacit" će te u mediteransko raspoloženje i oduševiti sve kojima je pripremiš

Raskošna večera ne zahtijeva nužno sate nakuhavanja i gomilu prljavog posuđa. Ovo jelo pripremljeno u jednoj tavi to dokazuje. Piletina s biljnim začinima u kremastom umaku od parmezana s češnjakom, obogaćenom špinatom i aromatičnim sušenim rajčicama, savršen je obrok u kojem će uživati cijela obitelj.

Američko jelo s talijanskim šmekom

Unatoč imenu, toskanska piletina nije nastala u Toskani. Jelo je stvorio i popularizirao talijansko-američki lanac restorana Olive Garden.

Originalni recept uključivao je piletinu pečenu na tavi u gustom i kremastom umaku od parmezana s češnjakom, špinatom i crvenim paprikama, posluženim preko fettuccine tjestenine. Tijekom godina, umjesto paprika, koristile su se svježe i sušene rajčice, dodajući jelu više talijanskog “šmeka”.

pileća prsa, ružmarin | Author: Leeloo Thefirst/Pexels Za toskansku piletinu koristi se bijelo meso foto: Leeloo Thefirst/Pexels

S obzirom na to da je potrebno samo oko 30 minuta za pripremu od početka do kraja, ovo jelo je dovoljno brzo čak i za najzahtjevnije večeri u tjednu (iako je dovoljno posebno i za vikend).

Ne gasi ekran dok kuham

Toskanska piletina
7 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pileća prsa 700 g
  • Sol 1 žličica
  • Papar u zrnu
  • Origano 1 žlica
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Ljutika 1 kom
  • Sušena rajčica 0,33 šalica
  • Češnjak 4 režanj
  • Bijelo vino 0,50 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 1 šalica
  • Parmezan 30 g
  • Špinat 150 g
Postupak
  1. Piletinu posuši papirnatim ručnikom i začini sa 1/2 žličice soli, paprom i sušenim origanom. Zagrij 2 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri u tavi promjera 25 cm ili većoj dok ne počne lagano cvrčati. Dodaj piletinu i peci dok ne požari, 3 do 5 minuta po strani. Piletinu premjesti na tanjur i ostavi sa strane dok pripremaš umak.


  2. Smanji vatru na srednju i dodaj preostalu 1 žlicu maslinova ulja u tavu. Dodaj sitno nasjeckanu ljutiku i prži dok ne omekša i lagano porumeni, otprilike 1 minutu. Dodaj sušene rajčice, češnjak i preostalu 1/4 žličice soli te prži dok ne zamiriše, otprilike 30 sekundi.


  3. Dodaj bijelo vino i ostruži zagorene komadiće s dna tave drvenom žlicom. Kuhaj dok se vino ne reducira za otprilike polovicu, 30 sekundi do 1 minute. Umiješaj vrhnje za kuhanje i parmezan.


  4. Umiješaj vrhnje za kuhanje i parmezan. Dodaj špinat šaku po šaku, miješajući nakon svakog dodavanja dok listovi ne povene u umaku, 2 do 3 minute.


  5. Vrati piletinu s tanjura u tavu. Kuhaj dok se meso ne zagrije, a umak se malo ne zgusne i reducira, 3 do 4 minute. Posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

591 kcal

29 %

MASTI

38,00 g

52 %

KOLESTEROL

182,00 g

60 %

UH

12,00 g

4 %

PROTEINI

46,00 g

92 %

Iskušaj još recepata za piletinu na različite načine!

piletina, pileća krilca Možda vas zanima... 5 najslasnijih ideja za ručak s piletinom Recepti Sočne košarice s piletinom i povrćem Možda vas zanima... Sočne košarice s piletinom i povrćem Recepti Pileće rolice Možda vas zanima... SVI IH VOLE Punjene pileće rolice sa žara Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.