Špajza 07. svibnja 2024.

Histris nastavlja njegovati tradiciju

gastro postao gastro.24sata.hr

Jeste li znali da se orah odlično sljubljuje s Istarskom kobasicom?

Proputovao je cijeli svijet i uvijek bio na tronu, u početku kao hrana rimskih bogova, kasnije engleskih kraljeva, a danas slovi kao lijek. I u Istri orah ima povijest. Njime su generacije tratile vrijeme za dugih zimskih večeri: sjedilo bi se uz ognjište i čistilo orašasti plod od ljuske. Orah je bio užitak istarskom čovjeku dok je usmenom predajom educirao nove naraštaje, plašio ih tajanstvenim silama i nadnaravnim bićima za koja se vjerovalo da se okupljaju baš ispod krošnje oraha. I danas je orah neizostavna ponuda stola svake istarske konobe, lišijere, kuhinje: njime se časte istančana nepca i ispiru ga vrhunska vina.

U prošlosti se jeo s kruhom, sada je dodatak nove Histrisove kobasice. Uvođenje oraha u naš proizvodni pogon logičan je slijed branda Histris izraslog iz istarske tradicije jer su Istrijani oduvijek vezani uz ovaj plod – bilo to pod njegovom krošnjom u polju ili sa samim plodom na stolu, naglasila je Jasminka Benazić, direktorica marketinga Histrisa.

 | Author:

Orah je jedno od najstarijih voćnih stabala poznata čovjeku. Slovi kao „multitalent u kuhinji“ jer gotovo da nema namirnice s kojom se ne može sljubiti. Poslovica kaže: „U kameno doba, dok je čovjek jeo žirove, bogovi su jeli orahe!“

Ideja je sazrijevala tijekom zimskih mjeseci. To smo vrijeme iskoristili za usavršavanje kobasice. U kombinaciji s mesom, orah sa svojom jačinom istarsku kobasicu čini potpunijim mozaikom okusa Mediterana. Slatkoćom i gorčinom orah meso čini još ukusnijim – odličan uvod u ostala jela nekog obroka, istaknuo je Dalibor Matišić direktor proizvodnje u Histrisu iz Sv. Petra u Šumi.

Ova domaća supernamirnica sadrži puno zdrave masnoće, a oprečno tome može nas učiniti vitkijima! Pitate se kako je to moguće? Orah je bioučinkovit: izvor je masnih kiselina omega 3 za koje je potvrđeno da snižavaju kolesterol. Stoga, nadamo se da će Histrisova kobasica s orasima steći simpatije kod populacije koja pridaje posebnu pažnju zdravom i vitkom tijelu. I baš kao što je orah u povijesti proputovao svijet, bio prihvaćen i vrednovan, taj put želimo i Histrisovoj kobasici s orahom.

Na Danu hrvatskih kobasica i salama 2024. održanom u Sv. Petru u Šumi Histrisov novitet osvojio je titulu šampiona u kategoriji specifičnih kobasica. Neka gorkasto-slatka aroma kobasice s orahom začara i vaše nepce!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.