Špajza 21. kolovoza 2023.

Od bazginih bobica napravi genijalan džem ili sirup

Bazgine bobice
Bazgine bobice - nakon skidanja sa stapki, treba ukloniti one koje su nezrele foto: Emina Basara
gastro postao gastro.24sata.hr
Bazgine bobice prepune su korisnih sastojaka koji jačaju imunitet, donosimo odlične recepte i savjete koje trebaš iskoristiti sada, kad je vrijeme njihova dozrijevanja. Džem i sirup od bazginih bobica samo su neke od dobrih ideja...

O cvjetovima bazge znamo već gotovo sve. Uživamo u prefinom, osvježavajućem soku od bazge, cvjetove sušimo za čaj, a i odlična su slatka poslastica cvatovi bazge pohani u gustom tijestu za palačinke i posuti šećerom u prahu.

No puno manje ljudi zna da su iskoristive i bazgine bobice koje zriju baš u ovo doba godine. Bazgine bobice bogate su alkaloidima, karotenom, taninima, organskim kiselinama, vitaminima A, B, C i E, flavonoide. Dakle, sadrže tvari koje jačaju imunološki sustav te time pomažu u borbi protiv gripe i prehlade. One su jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imunološkom sustava.

 | Author: Pixabay Bazgone bobice zrele su kad su tamnoljubičaste boje, a stapke - crvene foto: Pixabay

Oprez!

U prehrambene svrhe koristi se samo crna bazga (sambucus nigra) i nipošto je ne valja zamijeniti s primjerice crvenom bazgom koja sadrži velik postotak cijanovodične kiseline. Također, ne preporučuje se konzumirati bazgine bobice bez termičke obrade jer su u tom stanju blago otrovne, odnosno mogu prouzročiti crijevne smetnje, proljev, povraćanje… Bazgine bobice treba prije konzumacije termički obraditi, čak i za izradu sirupa za razrjeđivanje ob bazginih bobica.

 

bazga Možda vas zanima... Kako napraviti domaći sok od bazge Recepti

 

Donosimo nekoliko načina na kojem bazgine bobice možeš spremiti za zimu, a naši omiljeni su – sirup i džem. Džem od bazginim bobica toliko je ukusan, a prepun zdravlja da se isplati i trijebljenje bobica s peteljki – jedan od najnapornijih, najdugotrajnijih i najdosadnijih poslova kod pripreme zimnice općenito...

 | Author: Pixabay Džem od bazginih bobica najfiniji je i najzdraviji džem koji smo ikad probali foto: Pixabay

Džem od bazginih bobica

Sastojci:

  • 1 kg bazginih bobica
  • 700 g šećera
  • 200 ml vode

Postupak:

  1. Odvoji plodove od peteljki i dobro ih operi. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti.
  2. Od vode i šećera napravi sirup u koji ćeš, dok još ključa, ubaciti plodove bazge. Prokuhaj 10 minuta i pusti da se prohladi, da prestane ključati.
  3. Postupak ponovi još dva puta, i svaki put pusti da se prohladi.
  4. Skuhani džem pakiraj u sterilne teglice i čuvaj na hladnom i tamnom mjestu.

 | Author: Pixabay Od bazginih bobica može se napraviti i izvrstan sirup foto: Pixabay

Sirup od bazginih bobica

Sastojci:

  • bazgine bobice
  • voda
  • šećer
  • limunska kiselina
  • limun
  • eventualne arome po želji – štapić vanilije, sok od naranče, aroma višnje…

Postupak:

  1. Bobice odvoji od stapke i dobro operi. Stavi u posudu i prelij vodom tako da vode bude 2 prsta iznad bobica.
  2. Kuhaj na laganoj vatri, uz miješanje. Ugasi vatru kad ispari prst vode.
  3. Pričekaj da se ohladi te procijedi kroz cjedilo i gazu.
  4. U procijeđenu tekućinu dodaj šećer (na litru tekućine oko 750 g šećera), limunsku kiselinu i limun.
  5. Kako bazgine bobice imaju specifičan, trpak okus koji se sne sviđa svima, mnogi u ovaj sirup dodaju arome poput štapića vanilije, narančina soka, arome višnje…

Savjet više: Sok bazginih bobica snažno je prirodno bojilo (koristi se i u prehrambenoj te tekstilnoj industriji), pa stoga prilikom rada s bazginim bobicama, posebno prilikom njihovog skidanja sa stapki, dobro je koristiti jednokratne rukavice.

 

Madeleines Možda vas zanima... Madeleines s bazgom ili čokoladom? Biramo oboje! Recepti

 

 | Author: Pixabay Bazgine bobice mogu se i sušiti te kasnije pripremati kao sjajan čaj za jačanje imuniteta foto: Pixabay

Ljekoviti sirup, čaj, vino…

Od bazginih bobica može se napraviti i ljekoviti sirup protiv prehlade. Pravi se isto kao 'običan' sirup za razrjeđivanje od ovog uistinu posebnog voća, s time da se u ohlađeni sirup doda med i jabučni ocat. Prilikom kuhanja može se dodati i đumbir te klinčići.

Zrele bobice crne bazge mogu se i sušiti te u hladnim mjesecima pripremati kao izvrstan čaj za jačanje imuniteta, a mogu se i zamrznuti te praviti od njih sirup ili džem i zimi. Od bazginih bobica može se napraviti i vino koje se ne konzumira kao zdravica tijekom ručka ili večere, nego kao ljekoviti pripravak kod prehlade i gripe, a pomaže i kod bronhitisa, upale pluća, te je općenito dobar za jačanje imuniteta.

 

 | Author: Dmitry Bukhantsov/Unsplash Bazgine bobice foto: Dmitry Bukhantsov/Unsplash

 

Možda vas zanima... Kraljevski dobra torta od bazge i limuna Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.