Špajza 01. svibnja 2024.

Baci brokulu na roštilj, neće ti biti žao!

brokula
Brokula - možeš je skuhati (na pari), peći u pećnici, pirjati, ali i - baciti na grill
foto: Towfiqu Barbhuiya/Pexels
Zdrava hrana ponekad je eufemizam za - dosadnu hranu. Zato nauči kako brokulu peći na roštilju, u pećnici ili u mikrovalnoj i udahnuti joj puno sočniji život!

Roštiljanje je puno uzbudljiviji proces od kuhanja, a hrana koja silazi s rešetke roštilja u pravilu je ukusnija i sočnija od one kuhane. Zato zdravo povrće poput brokule nauči pripremati na neočekivane načine i dobit ćeš jela čiji te okus tjera da ih iznova stavljaš na tanjur.

Odrezak od brokule Možda vas zanima... Slastan odrezak od brokule nova je zvijeda našeg menija Recepti

Ok, možda stvarno voliš samo brzo prokuhati brokulu u slanoj vodi, ali daj priliku i hrskavoj brokuli iz pećnice. Brokulu možeš poslužiti kao prilog glavnom jelu ili je pretvoriti u salatu, saviti u tjesteninu ili umutiti u pesto – evo nekoliko dobrih ideja!

 | Author: Elena Mozhvilo/Unsplash Pečena, s roštilja ili kuhana, brokula će zadržati svoje nutritivne vrijednosti foto: Elena Mozhvilo/Unsplash

Baci brokulu na roštilj

Možda brokula nije roštiljski klasik - ali bi mogla postati! Poput pečenja, roštiljanje daje brokuli sočniji okus i hrskavu teksturu, a brokuli je potrebno samo 10 do 15 minuta da bude gotova.

Postavi rešetku roštilja na visoku razinu. Dok se roštilj zagrijava, prelij brokulu maslinovim uljem i posoli je. Stavi grill košaricu s brokulom na rešetku roštilja i peci, povremeno miješajući, 10 do 15 minuta. Brokula je gotova kad dobije lijepu boju i postane hrskava.

 | Author: Ivan Samkov/Pexels Brokula i cvjetača . nerazdvojan par foto: Ivan Samkov/Pexels

Peci brokulu u pećnici

Ako nisi baš ljubitelj ljubitelj kuhane brokule, pokušaj je ispeći u pećnici. Pečenje na visokoj temperaturi daje brokuli hrskavu teksturu i karamelizirani okus. Da osiguraš da bude sočna i hrskava, obavezno brokulu prije pečenja potpuno osuši.

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Cvjetove brokule prelij maslinovim uljem, posoli i stavi u lim za pečenje. Ostavi mjesta između cvjetova. Peci 15-20 minuta, pažljivo prebaci na tanjur i posluži.

 | Author: Louis Hansel/Unsplash Svestrana brokula foto: Louis Hansel/Unsplash

Kad je frka, dobra je i mikrovalna

Da, brokulu možeš kuhati i na pari u mikrovalnoj pećnici. Imaj na umu da nema svaka mikrovalna pećnica istu snagu, pa će možda trebati malo vremena da usavršiš ovu metodu.

Brokulu stavi u zdjelu prikladnu za mikrovalnu, ulij malo vode (otprilike ¼ šalice), prekrij zdjelu tanjurom i kuhaj 4 do 5 minuta ili dok brokula ne omekša. Procijedi brokulu i posluži.

 | Author: Louis Hansel/Unsplash Kuhanje na pari jedan je od najuobičajenijih načina pripreme brokule - s razlogom foto: Louis Hansel/Unsplash

Skuhaj brokulu na pari

Brokula kuhana na pari klasičan je prilog, a gotova je za 5 do 6 minuta. Gotovu brokulu začini sokom od limuna, maslinovim uljem i solju i dobit ćeš hranjivi prilog spreman u trenu.

U lonac ulij vodu i zakuhaj je. Potom iznad vode postavi košaru za kuhanje na pari i nju ubaci brokulu. Poklopi, smanji vatru i kuhaj na pari 5 do 6 minuta (dok brokula ne poprimi svjetlozelenu nijansu i omekša).

brokula Možda vas zanima... Imamo 5 top recepata s brokulom Recepti

 

Brokulu možeš i pirjati

Ako više voliš da brokula bude hrskavija, možeš je nekoliko minuta pirjati u tavi na malo maslinovog ulja. Za ovu metodu najbolji su manji cvjetići jer će velikim komadima brokule trebati predugo da omekšaju. Da pirjanoj brokuli dodatno poboljšaš okus, dodaj malo češnjaka u tavu s maslinovim uljem.

Zagrij tavu u kojoj je malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, stavi brokulu u tavu i pirjaj 3 do 4 minute, redovito miješajući. Gotovu brokulu možeš začiniti i posipanjem komadića crvene paprike ili parmezana.

 | Author: Miles Peacock/Unsplash Tekstura brokule čini je uvijek zanimljivim prilogom ili glavnim jelom foto: Miles Peacock/Unsplash

Ah, da, možeš je i skuhati

Ok, brokula se najčešće kuha – ali radiš li to kako treba? Ono što je ključno jest veća količina soli u vodi, stoga slobodno dodaj malo više soli.

Zakuhaj vodu na štednjaku, dodaj u posoljenu vodu cvjetove brokule i kuhaj nekoliko minuta, ili dok ne postanu svjetlozeleni i hrskavi. Ocijedi i posluži.

Isprobaj i ove recepte s brokulom...

Možda vas zanima... Jednostavni i hranjivi popečci od brokule odličan su izbor za ručak! Recepti Krem juha od brokule i sira Možda vas zanima... Tanjur juhe od brokule i sira popravlja raspoloženje Recepti Tjestenina sa sirom i brokulom Možda vas zanima... Brzinske penne sa sirom i brokulom Marthe Stewart Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:49 02. Svibanj 2024.

    super brokula